Constatare amiabila, acte necesare in caz de accident

Cum trebuie sa procedezi si ce acte sunt necesare daca ai fost implicat intr-un accident rutier si vrei sa inchei o constatare amiabila, astfel incat incidentul sa fie solutionat cat mai rapid?

Constatare amiabila, acte necesare in caz de accident

In ce cazuri se poate realiza Constatarea Amiabila?

Constatarea amiabila se poate realiza doar daca s-a produs un accident rutier:

  • in care sunt implicate maximum doua masini,
  • fara vatamari corporale,
  • fara alte pagube adiacente (garduri darmate, stalpi, cladiri avariate, etc..),
  • masinile implicate in accident detin asigurare RCA valabila la data incidentului.

Daca nu sunt indeplinite toate conditiile enumerate mai sus sau daca cei doi conducatori auto nu cad de acord asupra vinovatiei sau nu vor sa incheie o constatare amiabila, atunci accidentul trebuie raportat la Politie.

 

In cat timp trebuie incheiata Constatarea Amiabila?

Constatarea amiabila trebuie realizata in maxim 24 de ore de la producerea accidentului rutier. Daca una din parti se sustrage conventiei de constatare amiabila, recomandarea este sa raportati accidentul la unitatea de politie pe raza careia s-a produs incidentul.

 

De unde obtin Formularul de Constatare Amiabila?

Formularul de Constatare Amiabila de accident puteti sa il obtineti de la compania dumneavoastra de asigurari RCA. Acest formular nu poate fi descarcat si printat de pe internet deoarece este compus din doua file auto-copiative. Este recomandat sa aveti mereu in masina un astfel de formul pentru a evita micile complicatii in cazul unui accident.

Formular de constatare amiabila

Cum se completeaza formularul de Constatare Amiabila?

Formularul de Constatare Amiabila se completeaza de ambii soferi doar pe prima pagina, deoarece acesta cuprinde doua file auto-copiative. Formularul de Constatare amiabila se completeaza cu datele din polita de asigurare RCA, cartea verde, talon, cartea de indentitate si permisul de conducere.

Prima pagina din Formularul de Constatare amiabila, originalul, este recomandat sa ramana la soferul pagubit.

Atentie! Sub nici o forma nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia!

Acte necesare pentru deschiderea dosarului de dauna

Daca cei doi soferi implicati in accident au convenit pentru constatarea amiabila, soferul pagubit trebuie sa primeasca de la soferul vinovat urmatoarele acte:

  • copie buletin
  • copie permis
  • copie talon
  • copie asigurare RCA

Este recomandat ca soferul pagubit sa faca niste fotografii la locul accidentului cu cele doua masini implicate. Aceasta procedura te scuteste de complicatii in cazul in care vinovatul isi repara masina (desi acest lucru nu ar trebui sa fie posibil fara actul constatator eliberat de asigurator sau de politie) inainte de a se prezenta la asiguratorul RCA pentru constatare.

Impreuna cu aceste acte si cu Formularul de Constatare amiabila de accident in original, soferul pagubit se prezinta la agentia de asigurare RCA a vinovatului (sau la asiguratorul propriu daca detine o polita CASCO), dupa ce in prealabil a sunat si s-a programat pentru constatare.

Atentie! In cele mai multe cazuri asiguratorii RCA solicita prezenta ambilor soferi la constatare.

 

Constatarea

Dupa constatare, asiguratorul va elibera actul constatator pentru soferul vinovat si documentul de introducere in reparatie a vehiculului pentru soferul pagubit.

In mod normal si legal, vinovatul nu poate sa isi repare masina fara actul constatator de la asigurator sau de la politie.

Daca aveti alte recomandari sau completari legate de constatarea amiabila, va astept in rubrica de comentarii.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.