Cum alegem polistirenul expandat pentru izolatie

Stim foarte bine ca polistirenul expandat este folosit la termoizolare.
Trebuie sa mai stim si la ce caracteristici sa ne uitam pentru ca alegerea unui polistiren calitativ dar si montajul corect al acestuia, sa asigure un consum redus pentru incalzirea casei pe timp de iarna si racirea casei pe timp de vara.

O alegere corecta a polistirenului expandat pentru izolatie ne va asigura o  durata de viata mai mare, o izolare fonica mai buna, elasticitate la cutremure si va preveni instalarea igrasiei si a mucegaiului.

In primul rand la alegerea polistirenului trebuie sa fim atenti la eticheta, adica la caracteristicile care apar in fisa tehnica:

Cea mai importanta caracteristica este conductivitatea termica (W/mk)

Pentru o izolatie cat mai buna, conductivitarea termica trebuie sa fie cat mai mica. Conductivitatea termica se incadreaza intre 0,030 W/mk si 0,040 W/mk si este nota cu simbolul “λ” .

De exemplu 0,032W/mk este bine, recomand sa nu fie mai mare de 0,036w/mk pentru a nu aparea diferente de temperatura.

Rezistenta la tasare (compresiune) (kPA)

Compresiunea este rezistenta la socurile mecanice (la tasare) si poate avea diferite valori. In functie de compresiune, polistirenul expandat se recomanda a fi folosit la izolarea diferitelor spatii. Pentru a vedea recomandarile cititi articolul Tiputi de polistiren expandat in functie de compresiune.

Rezistenta la compresiune trebuie sa fie cat mai mare, de exemplu 80 kPa este bine, recomand sa nu fie mai mica de 70 kPa pentru a rezista la socuri precum grindina, lovituri, dar si la manipulare si montare.

Grosimea polistirenului expandat (cm)

Recomand minim 10 cm pentru placarea exterioara a unei case.

Marca polistirenului expandat

Producatorul polistirenului trebuie sa fie de incredere

Polistiren expandat grafitat

Mai vin in completarea acestui post si cu faptul ca avem si polistiren expandat grafitat (adica imbogatit cu grafit, o forma naturala a carbonului).
Se zice ca polistirenul expandat grafitat izoleaza cu 20% mai bine decat cel expandat simplu, dar acesta este si mai scump.

Din punctul meu de vedere, impresia ca daca pui polistiren expandat grafitat de 8 cm grosime, acesta va izola termic mai bine decat polistirenul expandat simplu de 10 cm grosime, este eronata. Eu cred ca ele izoleaza termic la fel de bine.

Dar daca pui grafitat de 10 cm grosime, atunci el sigur va izola termic mai bine decat cel simplu de 10 cm grosime.

Acestea ar fi principalele caracteristici ale polistirenului pe care trebuie sa le urmarim atunci cand achizitionam polistiren expandat pentru izolatie.

Daca sunteti atenti la aceste caracteristici si mai aveti si bafta sa prindeti o oferta de pret avantajoasa, atunci toate sunt bune. Spor

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.