Cum prelungim durata de viata a cauciucurilor

Toti soferii stiu cat de costisitoare sunt cauciucurile masinii si inlocuirea acestora. E clar ca niciun cauciuc nu va rezista pentru totdeauna, dar o intretinere corecta le va prelungi durata de viata. Trebuie sa verificati periodic cauciucurile astfel incat sa evitati pericolul la care va pot expune niste cauciucuri uzate. Urmand pasii de mai jos puteti prelungi durata de viata a anvelopelor si astfel veti economisi bani:

Presiunea cauciucurilor1. Verificati saptamanal sau cel putin o data pe luna presiunea cauciucurilor
Daca nu stiti care este presiunea recomanda pentru cauciucurile voastre puteti afla acest lucru chiar de pe cauciucuri. Majoritatea anvelopelor au stantata pe banda laterala presiunea recomanda. Presiunea recomandata pentru cauciucurile masinii voastre o mai puteti gasi in cartea masinii precum si pe un abtibild lipit pe marginea portierei de la sofer sau pe partea interioara a usitei de la busonul de alimentare.

Toate anvelopele masinii trebuie umflate in mod egal si corect. Nu umflati prea tare cauciucurile, supra-umflarea duce la uzura prematura a benzii de rulare a anvelopelor.

2. Examinati vizual cauciucurile
Pe drumuri intalnim adesea cioburi, cuie si tot felul de obiecte ascutite. Un cui intr-o roata nu o sa provoace imediat o pana dar scaparile de aer vor duce la scaderea presiunii si in final la o pana.
Pentru a evita schimbarea unei roti pe marginea drumului, reparati din timp toate gaurile sau taieturile pe care le gasiti.

3. Reglati directia masinii
Daca obserervati ca masina trage stanga sau dreapta atunci cand mergeti pe drum drept trebuie neaparat sa reglati directia masinii. Reglarea directiei (sau geometria) se face doar in service-uri specializate.

4. Echilibrati rotile
Daca la o anumita viteza constatati o oarecare vibratie atunci trebuie sa echilibrati rotile. De exemplu daca la o viteza de 100km/h simtiti o vibratie in volan care dispare atunci cand mergeti mai tare sau mai incet, atunci trebuie sa echilibrati rotile.

5. Rotiti cauciucurile la fiecare 10000 de km.
Cauciucrile de pe fata se uzeaza mult mai repede fata de cele de pe spate. Pentru a mentine o uzura uniforma a cauciucurilor mutati cauciucurile de pe spate pe fata si invers la fiecare 10000 de km parcursi.

6. Umflati cauciucurile cu azot
Un studiu realizat in SUA a demonstrat ca anvelopele umflate cu azot au o durata de functionare mai mare. Mai mult decat atat, scaderea presiunii in timp a cauciucurilor umflate cu azon este cu doua treimi mai mica fata de cele umflate cu aer.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.