Sfaturi practice pentru a preveni și combate durerile articulare cu ajutorul spray-ului Hondrostrong

Sfaturi practice pentru a preveni și combate durerile articulare cu ajutorul spray-ului Hondrostrong

  • Păstrați-vă activi la orice vârstă
  • Evitați suprasolicitarea articulațiilor
  • Aveți o dietă echilibrată
  • Beți suficient în fiecare zi
  • Combateți excesul de greutate
  • Exerciții regulate de mobilizare/întărire
  • Evitați activitatea fizică intensă în condiții de mediu nefavorabile
  • Preveniți leziunile articulare
  • Nu neglijați durerile și inflamațiile articulare
  • Practicați sporturi adecvate vârstei și potențialului dumneavoastră.
  • Combateți inflamația articulară atunci când este prezentă

1. Păstrați-vă activi la orice vârstă. Cu excepția momentelor de durere maximă, la debutul unei crize inflamatorii acute sau după o accidentare, mișcarea este cea mai eficientă armă preventivă și cea mai bună soluție împotriva durerilor articulare. Mișcarea regulată în fiecare zi menține articulațiile mai mobile și funcționale, mușchii mai tonifiați și mai receptivi, iar tendoanele și ligamentele mai elastice și mai rezistente: toate acestea sunt aspecte esențiale pentru sănătatea osteoarticulară, fundamentale și pentru reducerea riscului de căderi și accidente în timpul activității zilnice, fie că este vorba de sport sau nu.

2. Evitați să suprasolicitați articulațiile. Articulațiile sunt făcute pentru a fi folosite, dar fără a exagera. Suprasolicitarea uneia sau mai multor articulații în timpul activității fizice sau profesionale favorizează apariția durerilor și a inflamațiilor, o uzură crescută a cartilajului și, în consecință, o probabilitate mai mare de a dezvolta artroza mai devreme. Dacă la locul de muncă, cineva este obligat să execute gesturi repetitive pentru perioade îndelungate, este bine să întrerupă periodic activitatea pentru a „slăbi” articulațiile. Articulațiile trebuie tratate cu o precauție deosebită în perioada imediat următoare unei accidentări: pentru a permite o recuperare optimă, este esențial să se respecte perioada de repaus indicată de medic.

3. Urmați o dietă echilibrată. O dietă sănătoasă și echilibrată este esențială pentru sănătatea întregului organism, inclusiv a articulațiilor. Consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi, o cantitate potrivită de cereale integrale și produse lactate și alternarea aportului de proteine furnizate de leguminoase, pește, carne albă și ouă, limitând carnea roșie și grăsimile saturate, poate oferi țesuturilor osteoarticulare toți micronutrienții de care au nevoie pentru a se menține tonifiate și sănătoase, inclusiv vitamine și compuși antioxidanți, care sunt esențiali pentru a combate inflamația.

4. Beți suficient în fiecare zi. Cartilajul articular tânăr și intact este format în principal din lichid. Pentru a le menține sănătoase și pentru a atenua deshidratarea care apare în mod natural în cursul îmbătrânirii, este esențial să vă asigurați că organismul are un aport adecvat de lichide: cel puțin 1,5-2 litri pe zi, sau chiar mai mult pe vreme caldă, dacă faceți sport și/sau aveți tendința de a transpira mult.

5. Combateți excesul de greutate. Supraponderabilitatea și obezitatea sunt cei mai mari dușmani ai coloanei vertebrale și ai articulațiilor bazinului, piciorului și piciorului. Atât de mult încât prima recomandare a medicilor în caz de dureri lombare, dureri de șold, artroză de genunchi sau afecțiuni cronice ale piciorului și gleznei este de a slăbi. Menținerea în formă, printr-o activitate fizică regulată și o dietă echilibrată, poate preveni și încetini degenerarea articulațiilor și durerile asociate.

6. Exerciții regulate de mobilizare/întărire. Atunci când o anumită articulație provoacă probleme acute sau cronice, efectuarea de exerciții specifice în fiecare zi permite întărirea structurilor articulare de susținere (mușchi, tendoane, ligamente etc.), ceea ce face ca inflamația și durerile să fie mai puțin probabile. Pentru a le identifica pe cele mai potrivite, este indicat să consultați un fizioterapeut. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care desfășoară activități profesionale care necesită gesturi repetitive (inclusiv tastarea pe tastatura unui calculator, operarea unui mouse sau cântatul la un instrument muzical timp de ore întregi) și pentru cei care suferă deja de artroză inițială.

7. Evitați activitatea fizică intensă în condiții de mediu nefavorabile. Frigul și umiditatea exacerbează simptomele unei artroze deja prezente și facilitează dezvoltarea acesteia dacă articulațiile sunt folosite intensiv în condiții de mediu nefavorabile. Iarna, prin urmare, este mai bine să faceți exerciții fizice în interior, lăsând alergarea, ciclismul și gimnastica în aer liber pentru perioadele în care clima este mai plăcută. Cei care fac munci grele în medii neprotejate (zidari, tâmplari, instalatori, mecanici, portari etc.) ar trebui să-și protejeze articulațiile de frig și umezeală cu mănuși, genunchiere, benzi elastice etc.

8. Prevenirea traumatismelor articulare. Leziunile de suprasolicitare și traumatismele articulare tind să accelereze procesele degenerative la nivelul țesuturilor articulare de susținere și al suprafețelor osoase, facilitând apariția timpurie a artrozei. Pentru a reduce probabilitatea de accidentare în timpul activității sportive, pe lângă menținerea unui nivel de atenție adecvat, este important să fim conștienți de propriul potențial, să evităm mișcările și eforturile extreme, să oprim antrenamentul atunci când începem să ne simțim obosiți și să avem mușchii dureroși sau fără reacție, să învățăm tehnica corectă de joc/exercițiu, să folosim echipamente certificate și de calitate, să purtăm echipamentul de protecție adecvat și, nu în ultimul rând, să asigurăm o pregătire sportivă adecvată înainte de a ne angaja în sporturi de sezon (schi, snowboard etc.).

9. Nu treceți cu vederea durerile și inflamațiile articulare. Inflamația articulară repetată nu este doar o problemă acută din cauza durerii și a limitării funcționale pe care o provoacă, ci și pe termen lung, deoarece deteriorează progresiv articulația, facilitând apariția artrozei. În plus, dacă una sau mai multe articulații se inflamează des, înseamnă că trebuie corectat ceva în obiceiurile de viață sau că este posibil să fi apărut patologii specifice (de exemplu, reumatice) care nu au fost încă diagnosticate. În orice caz, este recomandabilă o evaluare medicală.

10. Practicarea unor sporturi adecvate vârstei și potențialului fiecăruia. La 20 de ani, există o bogăție jenantă și aproape nicio limită, dar după „vârsta a treia”, înainte de a începe o activitate sportivă, este necesar să se evalueze onest potențialul fizic și să se planifice intensitatea și tipul de antrenament în mod rezonabil și treptat. După vârsta de 45-50 de ani, a începe să alergi kilometri sau să joci tenis la o anumită intensitate după luni sau ani de inactivitate poate face mai mult rău decât bine, ducând nu numai la crampe și dureri musculare, ci și la inflamarea acută a articulațiilor deja afectate de artroza inițială (în special genunchiul, piciorul, cotul, încheietura mâinii, umărul și spatele).

11. Contracarează inflamațiile articulare atunci când sunt prezente. Deoarece, indiferent de cauză, procesul inflamator dăunează în mod secundar articulației pe termen lung, contracararea rapidă și eficientă a acestuia este esențială pentru a evita dureri prea mari în viitorul imediat și în anii următori. În cazul unui traumatism, strategia câștigătoare este RICE, (Rest, Ice, Compression, Elevation), adică repaus, aplicarea de gheață și a unui bandaj compresiv, menținând partea afectată ridicată (mai ales dacă este vorba de picior sau de gambă). În cazul unei inflamații cauzate de suprasolicitarea unei articulații, rămân valabile indicațiile de repaus (în momentul atacului acut) și de aplicare de gheață (sau căldură, după caz) sau produsul Hondrostrong. Pentru o acțiune analgezică, este util paracetamolul, iar pentru o acțiune antiinflamatoare specifică, sunt utile antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), care se aplică local (creme, geluri, unguente etc.) sau se administrează pe cale orală.

Lasă un comentariu